Fakta om Limousin storfe

«Den gyldne rase»
Limousinkjøttet er kjent for sin mørhet og marmorering, noe som gir smak og saftighet til rettene du vil lage. Limousin blir kalt den gylne rase, og er en av de mest ettertraktede storferaser på grunn av sitt fantastisk velsmakende kjøtt og mørhet.

Historikk
Limousin var tidligere en provins i Frankrike, og det er herifra rasen har sitt utspring. Det er blant annet funnet 16.000 år gamle hulemalerier som viser okser svært like Limousinen vi kjenner i dag.

Limousin avles først og fremst på grunn av sine unike egenskaper i kjøttproduksjon, og stambok for rasen ble etablert allerede midt på 1800-tallet. Til Norge kom rasen første gang på begynnelsen av 70-tallet. Dagens dyr stammer imidlertid fra import som startet i 1992. Dyrene har usedvanlig kraftig muskulatur i rygg og kryss, og en spesiell kjøttfull bakpart. Rasen kjennetegnes ved høy frukbarhet, lett kalving, lav beinprosent, lite fett og at dyrene blir tidlig slaktemodne.

Godlynte dyr
Limousin er utpregede flokkdyr, og våre dyr går fritt ute på grønne beiter fra vår til høst.

Kuene kalver om våren og forsommeren. Ku og kalv får nyte hele sommeren sammen på beiter i Drangedal, der kombinasjonen av nedbør og jordsmonn bidrar til kvalitetsrikt gras som igjen setter sitt preg på kjøttet. Om vinteren oppholder de seg i et kaldfjøs, med en kombinasjon av liggebåser og talle, som sikrer mosjon og frisk luft. Da fôres kalven videre med rundball der dette graset er høstet på det mest optimale tidspunktet og pakket inn for å kunne frakte og oppbevare det. I tillegg får kalven kraftfôr med de mineralene og vitaminene den trenger for å vokse riktig og holde seg frisk. De har fri tilgang på godt fôr og friskt vann.

Når kalven blir 15-18 måneder, kan den sendes til slakt. Og da er den slett ikke liten og søt lenger. Resultatet er at våre Limousindyr gir et fantastisk mørt og kortfibret kjøtt som er lyst og magert, og har en fantastisk evne til å holde på saftigheten under tilberedning.